wtorek, 3 marca 2015

Miód Cysterski Trójniak po 3 tygodniach burzliwej fermentacji.


Przyszedł czas na zlanie miodu na fermentację cichą i oddzielenie pomarańczy, jabłek i cytryny.


Podczas tego procederu zmierzyłem poziom cukru.

















Jak widać pomiar pokazał 14 Blg. Wiec jeszcze trochę pracy przed drożdżami.















Miodek jest dość mętny jednak widać już że będzie chciał się bardzo ładnie klarować.















Na fermentacji cichej pozostawiłem cynamon bo stwierdziłem że szkoda do wyrzucać a aromatu jeszcze trochę odda.
















Pomarańcze wyciągnięte z miodu zostały na poczekaniu zjedzone a degustacja miodu wykazała że najbardziej czuć pomarańcze oraz cynamon co jest bardzo fajnym połączeniem. Alkohol jest już wyczuwalny ale goryczka z chmielu dość umiejętnie zakrywa gorycz alkoholową.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz