Miód Cysterski Trójniak z chmielem Lubelskim
Składniki:
-miód wielokwiatowy 1 litr-cukier 0,5 kg
-jabłka 3 sztuki
-cytryna
-pomarańcza
-pół łyżeczki papryki chili
-pół łyżeczki imbiru mielonego
-laska cynamonu
-drożdże winiarskie uniwersalne
-chmiel Lubelski 3 gramy
Wykonanie:
Miód, cukier i przyprawy w tym chmiel wymieszać z 2 litrami ciepłej wody dodać pokrojone i obrane jabłka oraz cytrynę i pomarańcze. Po ostygnięciu do temperatury pokojowej wlać do gąsiorka dodać matkę drożdżową wykonaną zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na koniec dolewamy wody do objętości 4 litrów.Pomiar gęstości był niemożliwy do zrobienia bo w cukromierzu zabrakło skali ale proporcjonalnie jest około 35 Blg.
Teraz czekamy dwa tygodnie potem zlewamy miodek znad osadu i ponownie wlewamy do butli na fermentacje cichą. Odstawiamy na 3 miesiące potem znowu zlewamy i odstawiamy do dojrzewania na okras co najmniej jednego roku.
Data wstawienia miodku: 1.01.2015r.
Mam trochę wielokwiatu, być może popełnię ten miodek. Wygląda zachęcająco...tylko żeby to sprawdzić trzeba czekać min. 2 lata.
OdpowiedzUsuńFajny, stary balonik:-) , też mam kilka takich.
Ciekaw jestem jak smakuje bo prezentacja przednia!
OdpowiedzUsuńZlewanie miodu po dwóch tygodniach fermentacji, to oczywiste proszenie się o kłopoty ;)
OdpowiedzUsuńDlatego zlewałem ten miodek po 3 tygodniach bo jednak ciekawość smaku była bardzo wielka.
Usuń