piątek, 23 stycznia 2015

Miód Cysterski Trójniak z chmielem Lubelskim

Miód Cysterski Trójniak z chmielem Lubelskim



Składniki:

-miód wielokwiatowy 1 litr
-cukier 0,5 kg
-jabłka 3 sztuki
-cytryna
-pomarańcza
-pół łyżeczki papryki chili
-pół łyżeczki imbiru mielonego
-laska cynamonu
-drożdże winiarskie uniwersalne
-chmiel Lubelski 3 gramy

 

 

 

 

 

Wykonanie:

Miód, cukier i przyprawy w tym chmiel wymieszać z 2 litrami ciepłej wody dodać pokrojone i obrane jabłka oraz cytrynę i pomarańcze. Po ostygnięciu do temperatury pokojowej wlać do gąsiorka dodać matkę drożdżową wykonaną zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na koniec dolewamy wody do objętości 4 litrów.

Pomiar gęstości był niemożliwy do zrobienia bo w cukromierzu zabrakło skali ale proporcjonalnie jest około 35 Blg.

Teraz czekamy dwa tygodnie potem zlewamy miodek znad osadu i ponownie wlewamy do butli na fermentacje cichą. Odstawiamy na 3 miesiące potem znowu zlewamy i odstawiamy do dojrzewania na okras co najmniej jednego roku.


Data wstawienia miodku: 1.01.2015r.

4 komentarze:

  1. Mam trochę wielokwiatu, być może popełnię ten miodek. Wygląda zachęcająco...tylko żeby to sprawdzić trzeba czekać min. 2 lata.
    Fajny, stary balonik:-) , też mam kilka takich.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekaw jestem jak smakuje bo prezentacja przednia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zlewanie miodu po dwóch tygodniach fermentacji, to oczywiste proszenie się o kłopoty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego zlewałem ten miodek po 3 tygodniach bo jednak ciekawość smaku była bardzo wielka.

      Usuń