poniedziałek, 15 grudnia 2014

Czarny Renifer styl Christmas Milk Stout

 

Fermentacja: Górna      Ekstrakt: 11 Blg            Objętość: 28L

 

 

Słody:

 

Ekstrakt słodowy jasny niechmielony 1,7kg
Słód czekoladowy 0,25 kg
Słód barwiący 0,05 kg

 

Chmiele:

Chmiel Marynka granulat na 60 min – 17,5g
Chmiel Lubelski granulat na 10 min - 10g

 

Drożdże:

Drożdże Safbrew T-58 11,5 g

 

Inne dodatki:

Cukier 1 kg
Laktoza 500g na ostanie 10 min gotowania
Wiśnie w słodkim syropie 500g
Cynamon dwie zmielone laski 5cm około 20 gramów
Laska wanilii
Imbir 20 gramów
Gożdziki 5 sztuk
Kolendra 10 gramów
Gorzkie kakao 4 łyżki
Orzechy włoskie zmielone 20 gramów dodane na początku gotowania

 

Zacieranie:

Z racji tego że piwo jest na ekstraktach nie przeprowadziłem procesu zacierania tylko wyekstrahowałem słody czekoladowy i barwiący poprzez zmielenie ich i zagotowanie w osobnym garnku a następnie dodałem zawartość do gotującej się brzeczki. Wszystkie przyprawy dodałem na ostatnie 10 min. gotowania.

Czas gotowania:

60 min

 

Fermentacja:

21 dni fermentacji burzliwej 18°C bez fermentacji cichej, do nagazowania dodano 145 g cukru na 28 litry piwa. Ekstrakt końcowy 3,5 Blg. IBU: 25

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz