czwartek, 27 listopada 2014

Wędzony Wesołek styl Grodziskie


Fermentacja: Górna                    Ekstrakt: 10 Blg                      Objętość: 24L

Słody:

Słód pszeniczny dymiony bukiem i olchą  1,5kg
Słód pilzneński dymiony bukiem i olchą 1,5kg
Słód pszeniczny 1,5kg
Słód pilzneński 1,5kg
Pszenica niesłodowana 1kg


(Słodowanie zboża oraz dymienie słodu przeprowadziłem własnoręcznie w warunkach domowych )



Chmiele

Chmiel Marynka granulat na 60 min - 25g
Chmiel Lubelski granulat na 10 min - 15g
Chmiel Lubelski granulat na zimno - 10g

Drożdże

BREWGO-01

Inne dodatki

Skórka z jednej cytryny na ostatnie 5 min gotowania.

Zacieranie

Jedno temperaturowe do 10 litrów wody wsypać słody po 45 min przeprowadzić próbę jodową jeśli zacieranie się skończyło wygrzać zacier do 77-78°C i wysładzać do objętości 22-25L

Czas gotowania

60 min

Fermentacja

10 dni fermentacji burzliwej 18°C potem 5 dni fermentacji cichej, do nagazowania dodano 160 g cukru na 24 litry piwa. Ekstrakt końcowy 3 Blg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz