Fermentacja: Górna Ekstrakt: 10 Blg Objętość: 24L
Słody:
Słód pszeniczny dymiony bukiem i olchą 1,5kg
Słód pilzneński dymiony bukiem i olchą 1,5kg
Słód pszeniczny 1,5kg
Słód pilzneński 1,5kg
Pszenica niesłodowana 1kg
(Słodowanie zboża oraz dymienie słodu przeprowadziłem własnoręcznie w warunkach domowych )
Chmiele
Chmiel Marynka granulat na 60 min - 25g
Chmiel Lubelski granulat na 10 min - 15g
Chmiel Lubelski granulat na zimno - 10g
Drożdże
BREWGO-01
Inne dodatki
Skórka z jednej cytryny na ostatnie 5 min gotowania.
Zacieranie
Jedno temperaturowe do 10 litrów wody wsypać słody po 45 min przeprowadzić próbę jodową jeśli zacieranie się skończyło wygrzać zacier do 77-78°C i wysładzać do objętości 22-25L
Czas gotowania
60 min
Fermentacja
10 dni fermentacji burzliwej 18°C potem 5 dni fermentacji cichej, do nagazowania dodano 160 g cukru na 24 litry piwa. Ekstrakt końcowy 3 Blg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz