Fermentacja: Górna Ekstrakt: 12,5 Blg Objętość: 28L
Słody:
Słód pilzneński Brutal 3kg
Słód pszeniczny Strzegom 1kg
Pszenica niesłodowana 1,5 kg
Jęczmień niesłodowany 1,5 kg
Surowce niesłodowane zostały skleikowane (ugotowane)
Chmiele:
Chmiel Lubelski granulat na 60 min – 25g
Chmiel Cascade granulat na 10 min - 10g
Chmiel Cascade granulat na zimno 7 dni - 20g
Drożdże:
Drożdże Safbrew US-05 11,5 g
Zacieranie:
Jedno temperaturowe 15 litrów wody w temperaturze 69 °C. Po dodaniu słodów temperatura spadła do 67 °C i w tej temperaturze zacierałem przez dwie godziny ze względu na dodatki niesłodowane ale przebiegło to dość bezboleśnie. Wysładzałem do około 32 litrów.
Czas gotowania:
60 min
Fermentacja:
14 dni fermentacji burzliwej 20°C bez fermentacji cichej. Do nagazowania dodałem 150 g cukru na 28 litry piwa. Ekstrakt końcowy 1 Blg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz