piątek, 12 czerwca 2015

Szwagier z Ameryki styl American Wheat

 

Fermentacja: Górna      Ekstrakt: 12,5 Blg            Objętość: 28L

 

 

Słody:

 

Słód pilzneński Brutal 3kg
Słód pszeniczny Strzegom 1kg
Pszenica niesłodowana 1,5 kg
Jęczmień niesłodowany 1,5 kg

Surowce niesłodowane zostały skleikowane (ugotowane)

 

Chmiele:

Chmiel Lubelski granulat na 60 min – 25g
Chmiel Cascade  granulat na 10 min - 10g
Chmiel Cascade  granulat na zimno 7 dni - 20g

 

Drożdże:

Drożdże Safbrew US-05  11,5 g

Zacieranie:

Jedno temperaturowe 15 litrów wody w temperaturze 69 °C. Po dodaniu słodów temperatura spadła do 67 °C i w tej temperaturze zacierałem przez dwie godziny ze względu na dodatki niesłodowane ale przebiegło to dość bezboleśnie. Wysładzałem do około 32 litrów.

Czas gotowania:

60 min

 

Fermentacja:

14 dni fermentacji burzliwej 20°C bez fermentacji cichej. Do nagazowania dodałem 150 g cukru na 28 litry piwa. Ekstrakt końcowy 1 Blg.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz